Home » Activisme » 2015 » * Hardcore IeperFest- More Than Music!

* Hardcore IeperFest- More Than Music!

Door A. Holemans: NAIS

Het Underground/Hardcore/Punk Ieperfest 2015 is voorbij.

Het was een succes en voor ons een hele openbaring!

Iedereen die terugschrikt van de rauwe, best agressieve klanken van Hardcore moet eens eventjes de moeite nemen om de lyrics onder de loupe te nemen.

Wat wij gezien en gehoord hebben was een massa jonge (en oudere) mensen die opstaan tegen uitbuiting, en hebzucht van de multinationals, en verdedigers van vrouwenrechten en uitbuiting- verdedigers van dierenrechten en mensenrechten en onze planeet, Antifascisme en jawel, ‘activists to the core!!’

In’ t kort een massa ‘mooie mensen’ en ja, er is hoop voor de toekomst!

Green Policy

Don’t throw your shit around....Bin it!

De tonnen afval die doorgaans op festivals en andere evenement- campsites achtergelaten worden, werden hier met man en macht en door prachtige initiatieven de kop ingedrukt.

 

Green campsite

Er werden dit jaar geen party- tenten toegelaten. De reden daarvoor was dat die doorgaans achterblijven met de nodige ‘party’ afval.

De Green campsite oogde dan ook heel netjes en rustig.

Elektriciteit op de campsite werd gemaakt door zonnepanelen.

 

Donation pit

Men werd vriendelijk doch dringend verzocht om alle nog bruikbare of herbruikbare spullen die normaal achtergelaten worden in de “Donation Pit’ te deponeren. Die zullen dan verder doorgegeven worden aan mensen en organisaties die het verder kunnen (her)gebruiken. ‘Shitworkers’ (vrijwilligers) hielden hierop een oogje in’ t zeil.

Green corner toilets

Beter gekend als droge toiletten.

De toiletcabines werden uit recycled materiaal gemaakt.

De chemische producten werden vervangen door zagemeel.

Na het feest gaat alles naar de boer die hieruit mest zal maken voor zijn veld.

En geen stank te bespeuren!

 

 

 

 

Bublegum tree

Buiten de More than Music tent stond de Bubblegum tree. Helaas, onze suikervrije ‘tuttefrut’ gleed er telkens af. Maar we hebben ons best gedaan!

 

Voeding

Alles wat er aan eten verkocht werd was 100% vegan.

De ingrediënten waren zoveel mogelijk afkomstig van lokale organische boerderijen en eigen kweek van de Ieperfest shitworkers.

Voor ons was de kennismaking met de ‘Dutch Weedburger’ een heerlijke openbaring. 100% plantaardig met zeewier als de smaakmaker. Oké, het was even wennen aan de groene kleur van het broodje; veroorzaakt door Chrorella (een micro-algae). Maar in een woord: heerlijk.

More Than Music

In de MTM tent, waar autonome actiegroepen en ngo’s hun ideeën konden uitwisselen en info verspreiden werden er de hele dag door presentaties, interviews, debatten en films gegeven.

Op vrijdag 14 augustus werden onze film ( van de avond in Den Hopsack) en onze powerpoint presentatie vertoond.

Direct naast ons was er de stand van Fewla- www.secoursrouge.org. Ook zij hadden hun Free Leonard Peltier banner opgehangen.

Onze flyers in de drie landstalen hadden succes, alleen werd er meermaals een Engelse versie gevraagd en die hebben wij nog niet! Maar daar gaat aan gewerkt worden!

 

Rond 17 uur gingen wij luisteren naar ‘De- Arrestation’ - Een uiteenzetting en workshop over hoe zoveel mogelijk politiegeweld en arrestaties bij betogingen te voorkomen- org. Anarchisten kollectief.

Verder waren er presentaties van www.vredesactie.be en www.ikstopwapenhandel.eu

Verder waren er ook standen van o.a. Stichting Jaan- tegen illegale handel en misbruik van dieren in Indonesië, Sea Sheperd, AnimalRights.NL (waar we ons meteen lid van gemaakt hebben), De Vrije bond- Kapitalistisch verzet- anarchistische zelforganisatie, Een boekje open over Dolfijnen- www.seafirst.be, Hardcore Help Foundation- Humanitarian Aid Without Borders, een standje van de PVDA met de Manifiesta banner en info, en nog zoveel meer.

Enkele films die ons heel diep geraakt hebben:

The Invisible War (Kirby Dick)

De emotionele verhalen over de verkrachtingen van vrouwen (en mannen) in het Amerikaanse leger.

Hoe het systeem de daders beschermd en de slachtoffers in de daderrol duwt. De strijd die de slachtoffers moeten leveren om hun leven terug op te bouwen.

 

Film over de ontbossing in Djakarta en het onnoemelijke dierenleed dat dit teweeg brengt. Boycot Nestlé, Boycot zoveel mogelijk producten waar palmolie in verwerkt wordt!!!

 

Wat ons het minst aansprak was de workshop: How to be a Great Vegan Ambassador – door Tobias, EVA vzw. Misschien hebben we het niet goed begrepen, maar wat ons betreft: al dan niet Veganist worden is voor ons een keuze... een luxekeuze. Maar wat met volken, gemeenschappen en culturen die de keuze niet hebben maar waar het een kwestie overleven is? Die vraag hadden wij moeten stellen, maar hebben het niet gedaan. Wij zullen het alsnog doen via mail.

 

The Bands

Zo’n kleine 50-tal bands zijn de revue gepasseerd op die drie dagen.

Toen we even gingen luisteren naar de Nederlandse Hardcore band: No Turning Back, stonden we, voor we het zelf beseften lustig mee te ‘headbangen’.

De groep : War on Women heeft ons hart gestolen. Schrik niet van de naam. De groep bestaat uit drie vrouwen en twee mannen uit Baltimore. Vrouwen in de hardcore -scene zijn al een uitzondering, maar deze groep brengt teksten om u tegen te zeggen. Later werden ze in MTM tent geïnterviewd en brachten zij hun visie op het hedendaags feminisme en de rol die mannen kunnen spelen in de strijd. Zij sloegen spijkers met koppen.

Uiteraard hebben we hun CD gekocht en de hele weg van Ieper naar Antwerpen klonk War on Women uit onze autoboxen!....Hàrd!!!

Nog een pikant detail

Wij worden dagelijks zo’n een klein beetje misselijk van zowat iedereen die een smartphone aan zijn hand gekleefd heeft met steeds één oog en één duim op dat ding gericht. Het doet ons plezier te melden dat de aanwezigen en de talrijke bezoekers op het Harcore Fest en in de MTM tent met open ogen en geest het evenement meemaakten.

Er werd veel met elkaar gepraat, ideeën werden uitgewisseld, solidariteit werd betoond!

Dit was onze ‘eerste keer’, maar hopelijk kunnen we er volgend jaar weer bij zijn.

Dank aan de organisatie!

Dank aan de talloze shitworkers!

Geef uw steun aan: www.vortnvis.net zij zijn het meer dan waard!