Mount Polley Blokkade : Activiste gewond door werknemer Imperial Metals

Secwepemc Women’s Warrior Society en bondgenoten voeren een rechtvaardige strijd!

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/08/mount-polley-blockade-land-defender.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

Op 4 augustus verzamelden de Secwepemc Women’s Warrior Society en hun bondgenoten, waaronder Ancestral Pride , zich voor de ‘Imperial Metals Mount Polley Mine’ om de tweede verjaardag van de catastrofale industriële ramp in British Columbia te herdenken.

Een van de meest fragiele ecosystemen van de wereld werd hierdoor vernietigd- thuisplaats van ’s werelds tweede grootste Sokey zalmtrek.

 

De activisten waaronder jongeren, ouderen en vrouwen blokkeerden tijdelijk de mijnsite. Zij lieten de arbeiders ongehinderd naar buiten komen maar niemand mocht binnenrijden.

Een werknemer van Imperial Metals probeerde met geweld in te rijden op ouderen, vrouwen en kinderen om de lijn die ze gevormd hadden voor de ingang te breken.

 

Sacheen van Ancestral Pride waagde een poging om de wagen te stoppen en werd zelf aangereden en ernstig verwond en moest onmiddellijk afgevoerd worden naar het hospitaal.

Ondertussen is ze terug thuis en zoekt ze juridische hulp in verband met de klacht die zij zal neerleggen tegen de chauffeur van de wagen.

 

Achtergrond informatie:

Op 4 augustus 2014 had de grootste industriële ramp plaats in de Secwepemc Waters en in het ‘nooit -afgestane en onoverwonnen’ Secwepemc territorium toen Imperial Metals’ Mount Polley residudam faalde na jaren van, onbekrachtigde, waarschuwingen betreffende de integriteit en capaciteit van de dam door de Provincie van British Colombia

24 miljoen kubieke meter van toxisch afval werd in het gebied gelekt.

Eerst en vooral, laat het duidelijk wezen dat de Provinciale overheid geen bevoegdheid heeft om op ‘niet afgestaan en onoverwonnen’ gebied vergunningen toe te kennen, zoals zij wel gedaan hebben aan Imperial Metals Mount Polley Mine.

 

Ten tweede, Imperial Metals heeft geweigerd de toxische residu op te ruimen en heeft het achtergelaten op het land en in het water. Verder werden zij niet aansprakelijk gesteld voor de massale destructie dat het veroorzaakte en nog verder veroorzaakt aan het niet- afgestane en onoverwonnen Secwepemc Territorium.

 

Dat de Provincie verder gegaan is met de Mount Polleymijn vergunningen te verlenen om te heropenen en op volle capaciteit te draaien is niet alleen absoluut onaanvaardbaar maar ronduit misdadig.

De Provincie maakt zich hiermee actief medeplichtig aan de, op grote schaal destructie van het Secwepemc land door Imperial Metals, en is een voortzetten van de genocide tegen Secwepemc volk.

Deze daden worden en zullen nooit getolereerd worden.

 

“ De Secwepemc Women’s Warrior Society zullen door gaan met de strijd. Imperial Mount Polley Mine zal niet heropend worden.”

 

Nota van NAIS

NAIS wenst de Secwepemc Women Warriors Society en hun bondgenoten sterkte in hun rechtvaardige strijd!

Note from NAIS

NAIS wishes the Secwepemc Women Warrio