Tilburg: Grof politiegeweld wist Anti-Pegida- protest niet te voorkomen

Persverklaring van AFA Noord-Brabant

8 mei 2017

De actie ‘Zeg NEE tegen Pegida in Tilburg’, is beantwoord met scherpe politierepressie tegen kleine groepen vasthoudende antifascisten die aanzienlijke risico’s namen om hun verontwaardiging tegen de racisten van Pegida tot uitdrukking te brengen. AFA Noord-Brabant, die tot de actie had opgeroepen, brengt graag het volgende onder de aandacht.

AFA Noord-Brabant is boos dat Pegida, onder zware politiebegeleiding, haar vergiftige boodschap openlijk heeft kunnen uitdragen in de binnenstad van Tilburg. AFA Noord-Brabant is heel blij met het feit dat mensen daadwerkelijk de straat op gingen en zich met nadruk en felheid tegen Pegida en haar racisme hebben gekeerd. AFA Noord-Brabant is verontwaardigd over het grove optreden van de politie die met willekeurige en vaak openlijk gewelddadige arrestaties het protest tegen Pegida geprobeerd heeft te smoren. Die woede wordt nog groter omdat diverse mensen met eigen ogen hebben gezien hoe amicaal diezelfde politie intussen met de mensen van Pegida omging, met warme handdrukken en aanverwante hartelijkheid. De politie betoonde zich gisterenmiddag weinig minder dan de gewapende arm van het Pegida-fascisme. Een buitengewoon zorgwekkende gang van zaken, aldus antifascisten.

Het protest had verschillende vormen. Rond de vijftien actievoerders probeerden samen te komen op het aangekondigde verzamelpunt het Stadhuisplein. De politie maande de actievoerders vervolgens het protest – ten onrechte als ‘demonstratie’ aangemerkt, te verplaatsen naar het NS-Plein, ver van het Willemsplein, de locatie waar Pegida wilde samenkomen. Actievoerders wezen dit van de hand, en ontbonden ter plekke de samenkomst. Vervolgens trokken mensen hun eigen plan. Diverse acties werden uitgevoerd. Toen Pegida-chef Edwin Wagensveld met vrienden voorbij kwam, gingen enkele antifascisten op hem af om hem te laten weten wat zij van hem dachten. De politie dreef hen terug. Dat was bij het Stadhuisplein. Intussen werden elders in de binnenstad al mensen aangehouden vanwege het niet tonen van ID-bewijs.......Lees het volledige artikel hier: https://afanoordbrabant.noblogs.org/post/2017/05/08/tilburg-grof-politiegeweld-wist-anti-pegida-protest-niet-te-voorkomen/