Oorlog als Trumps industrieel beleid

De Iraanse kiezers geven Hassan Rouhani een tweede ambtstermijn omdat hij de relaties met het Westen verbeterd heeft, waardoor de kans op verdere achteruitgang en zelfs oorlog enorm verminderde. In buurland Soaedi-Arabië sluit de Amerikaanse president Trump een megawapendeal, waardoor de kans op regionaal conflict en zelfs oorlog alweer enorm toenam. Wat zullen de EU- en NAVO-leiders daarover zeggen volgende week?

Door Gie Goris, MO*REDACTIE - Mondiaal Nieuws
Hoofdredacteur, Azië, Religie & conflict

21 mei 2017

Wie zaterdag 20 mei het nieuws volgde, kreeg de gebeurtenissen in het Midden-Oosten in de juiste van prioriteit gepresenteerd: éérst het bezoek van Trump aan het koninkrijk Saoedi-Arabië, daarna de verkiezingen in Iran. En inderdaad, het feit dat het belangrijkste land uit de westerse militaire alliantie NAVO zijn eerste buitenlandse reis begint in Saoedi-Arabië, is een héél belangrijk signaal....

 

Waar het in onze relatie met de Saoedi’s over gaat, is al lang niet meer de olie (alleen) maar de verkoop van wapens

 

De oorlogsmisdaden van het Saoedische leger krijgen steeds duidelijker het karakter van een genocide op de Jemenitische burgerbevolking, maar het Westen geeft geen krimp.

 

Trump verkoopt de wapendeal als een duidelijk voorbeeld van zijn “industrieel beleid” dat bedoeld is om Amerika opnieuw het grootste en beste land ter wereld te maken.

 

Lees het volledige artikel hier: http://www.mo.be/commentaar/oorlog-als-trumps-industrieel-beleid