* JOSE MATUS ONTVANGT CORAZON INDIGENOUS AWARD

Door Brenda Norrell: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS met toestemming van Brenda Norrell : www.denaisgazet.be

 

Pascua Yaqui Nation – Jose Matus, Pasqua Yaqui ceremonieel leider en mensenrechten activist, werd geselecteerd door de Pascua Yaqui Nation om de ‘Corazon Indigeneous Award’ in ontvangst te nemen.

Foto: Jose Matus

Matus was een van de twaalf mensen die zaterdagavond de ‘Heart of Justice Awards ontvingen.

Coalición de Derechos Humanos organiseerde de 10de Corazón de Justicia Awards.

Matus, bestuurder van ‘Indigenous Alliance without Borders’, heeft 40 jaar van zijn leven gespendeerd aan reizen naar Yaqui gemeenschappen in Sonora, Mexico, om Yaqui ceremoniële leiders voor een kort verblijf naar het zuiden van Arizona te brengen zodat zij hun ceremonies zouden kunnen voortzetten. Tientallen jaren lang heeft Matus de moeilijke en gevaarlijke grensoversteek gemaakt om de Yaqui ceremonies veilig te stellen.

In 1995, maakte Matus deel uit van een inheemse delegatie naar Chiapas om de Zapatista’s te steunen.

De inheemse delegatie van Yaqui, Tohono O’odham, Dakota en Hopi-Navajo, waren menselijke schilden in een periode dat het Mexicaanse leger in de hooglanden nabij Oventic, de Zapatistas uitmoordden.

Tijdens zijn dienstjaren organiseerde Matus mensenrechtenpanels om de acties van de US grenspatrouilles, die aan de grens gekleurde mensen als doelwit namen onder de aandacht te brengen, en aan te dringen bij de Verenigde Naties om actie te ondernemen om de inheemsen, die in het gebied van, wat nu bekend is als de US-Mexico grens, te beschermen.

Matus reisde naar Bolivia in 2010 voor de ‘Protection of Mother Earth’ conferentie die voorgezeten werd door President Evo Morales.

Over de grens hysterie en schendingen van mensenrechten zei Matus aan Censured News: “De muur op zich is een dodelijk wapen dat de regering van de Verenigde Staten gebruikt om duizenden van niet-geregistreerde overstekers te doden.”

Matus zei verder dat de muur het milieu vernietigd, de sacrale sites en de band tussen verwanten in Mexico en de Verenigde Staten.

“ Nu verdelen en verwoesten ze de Tewa en Kumeyaay ceremoniële gronden,” zei hij van de Tewa in het El Paso, Texas, en Kumeyaay, in California en Baja, Mexico – gebied.

“ Voor hen zijn wij allemaal terroristen. Zij zetten ons zoveel obstakels in de weg wanneer wij proberen die grens over te steken.”

Luister naar een interview door Censored News in 2013: http://www.blogtalkradio.com/brenda-norrell/2009/03/18/border-radio-jose-matus

Door de jaren heen was Matus een voorbeeld van moed, vastbeslotenheid en volharding.

 

AWARD WINNERS

Corazón African-American

Javetta Clemmons

Selected by: Derechos Humanos

 

Corazón Arts

Pancho Medina

Selected by: Raices Taller

 

Corazón CommunityEmpowerment

Miquiztli Valenzuela

Selectedby: Coalición de Derechos Humanos

 

Corazó