De perverse anti-Moslimstrategie van het Vlaams Belang

Door Ed Steffens- AFF

7 december 2017

De Facebookpost van het Vlaams Belang Kapellen over een gehoofddoekte moslima moeder die met twee kindjes langsgaat bij Sinterklaas, met daarbij het commentaar “Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord” (foto 1), heeft intussen zowat alle kranten gehaald.
Het Laatste Nieuws laat plaatselijk Vlaams Belang-voorzitter Chris Marynissen reageren (foto 2, Chris Marynissen bij een bezoek aan het erepark voor Oostfronters in Stekene).

Chris Marynissen: “Met stijgende verbazing lees ik de berichtgeving over een Sinterklaaspost die wij op onze Facebookpagina hebben gepost. Plots zie je dan allemaal mensen fulmineren van wie je dat soort verontwaardigde reacties nooit hoort wanneer wij weer eens aankaarten dat er hier alweer een of andere sinistere islamprediker moslimbreinen komt vergiftigen en jonge moslims komt opzetten tegen onze vrije samenleving. Interessante discrepantie."


Het is misschien een woord dat tegenwoordig meer gebruikt wordt, het blijft een woord dat voor de gewone man/vrouw moeilijk klinkt: “discrepantie”. Maar het kan nog moeilijker. Chris Marynissen ontpopt zich ook als een islamgeleerde. Chris Marynissen (nogmaals in Het Laatste Nieuws): “Evenals het vieren van andere niet-islamitische feestdagen, is het vieren van Sinterklaas verboden (haram)".
In Gazet van Antwerpen nuanceert etnomarketeer Rachid Lamrabet: “Je ziet voor Sinterklaas duidelijk een tendens om het mee te vieren. Kinderen beleven het op school, ouders willen hen dat plezier niet ontnemen en voorkomen dat ze uitgesloten worden. Maar dan wel zonder het verhaal erachter. Het is puur cultureel, niet religieus.”
Als moslims zich elementen van de Westerse cultuur eigen maken, staat het Vlaams Belang recht om uit te leggen wat de religieuze regels zijn die de moslims horen na te leven. Om daarna te klagen dat de islam niet verzoenbaar is met de Westerse cultuur en de moslims met de vinger te wijzen. Jakkes.
Voor het Vlaams Belang kunnen vreemdelingen in ons land blijven als ze “Vlaming onder de Vlamingen” worden, maar als ze het doen is het weer niet goed.
Vlaams Belang-woordvoerder Klaas Slootmans zegt in De Morgen: “’0 procent racisme, 100 procent traditie’, dat is ons credo. Die post was niet conform die partijlijn.” In een Facebookpost merkt nationaal Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op dat het Vlaams Belang nooit gezegd heeft dat het zich distantieert van de Facebookpost van Vlaams Belang Kapellen. Er is dus nog een verschil tussen niet de partijlijn volgen en zodanig over de schreef gaan dat het Vlaams Belang zich ervan distantieert.